пятница, 14 июня 2013 г.

Природознавство 4 клас

Тема.        Океани  Землі.                                                                                                                  Мета:    ознайомити з океанами, їх розташуванням на Земній кулі; вдосконалювати навички   
роботи в парах, групах, самостійної та практичної роботи; розвивати   кмітливість,  
спостережливість, увагу, пам'ять, мислення; виховувати інтерес до вивчення
географії.

Обладнання: індивідуальні картки, ребус, кросворд.

                             Хід уроку

І. Хвилинка спостережень
    Повідомлення учня про стан погоди
ІІ. Самостійна робота учнів за індивідуальними картками.
    Картка 1
1) Підпиши назви материків.
    2) Закінчити речення.
     На земній поверхні є … материків.
     Картка 2
1) Підпиши назви материків.
   
2) Закінчити речення.
     Україна розташована  на материку - … .
    Картка 3
1) Підпиши назву материка.

2) Закінчити речення
     Найхолодніший материк - це … .
    Найбільший материк називається … .
Картка 4
1) Підпиши назву материка.

  2) Закінчи речення
      Найменший материк – це … .
      Ми живемо на материку … .
ІІІ. Фронтальне опитування.                                                                                                
 - Що таке материк?
 - Чим материки відрізняються один від одного?
 - Який материк розташований найпівденніше?
 - Яке слово зашифроване?      (материк)

IV. Вивчення нового матеріалу.
   1. Повідомлення теми уроку.
- Що займає більшу частину поверхні Землі?
      Слайд 1
   2. Розповідь вчителя.
       Слайд 2
- Мільйони років тому вся поверхня нашої планети була вкрита водою, але в наш час водою зайнято лише дві третини поверхні Землі. Для зручності водний простір нашої планети, тобто Світовий океан, розділяють на менші частини. Таким чином, його поділяють на 4 менших частини, що теж звуться океанами: Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північно-Льодовитий океан. Слайд 3.
        - Саме Світовий океан створює погоду. Слайд 4. Піднімаючись вгору, тепле повітря охолоджується. В охолодженому повітрі невидима водяна пара перетворюється на маленькі крапельки води або крижинки. Сукупність крапельок води  можна побачити у вигляді хмар вище 200 метрів над поверхнею Землі, або туману нижче  200 метрів над поверхнею Землі. Крапельки зливаються або змерзаються, стаючи великими і важкими.
Потім випадають із хмар у виді атмосферних опадів, наприклад, снігу, дощу чи граду.
Окрім всього, Світовий океан – це джерело їжі. Слайд 5. Океани дають нам продукти харчування: рибу, морську капусту, водорості, з яких добувають йод, бром, одержують добрива.
   Крім того, з дна океанів і морів добувають нафту, газ, олово, залізні і мідні руди. Слайд 6.
    З давніх-давен люди використовують океан як транспорт. Спочатку людина долала невеликі відстані за допомогою дерев’яних човнів, пізніше навчилася будувати вітрильники, а потім пароплави і сучасні кораблі. Океан давно став зручним водним шляхом, який пов’язує між собою материки і країни.
   Світовий океан збагачує повітря киснем, тому що  в ньому росте багато зелених водоростей. Слайд 7. Вони ростуть на глибині до 100 метрів.
На глибині понад 100 метрів ростуть бурі водорості. Слайд 8. Глибше 200 метрів ростуть червоні водорості. Слайд 9.
   Найбільший з океанів – Тихий. Слайд 10. Він займає майже таку територію, як усі океани  разом узяті. Його відкрив мандрівник Фернан Магеллан у 1520 році та назвав тихим тому, що дорогою його експедицію часто спіткали бурі та сильний вітер, а того дня, коли Магеллан вперше увійшов до Тихого океану, той був на диво спокійним і тихим.
   Тихий океан омиває береги більш як 50 країн світу. На дні Тихого океану знаходиться найглибша западина Світового океану – Маріанська, глибиною 11022 м.
   Біля екватора води океану тепліші, аніж на півночі та півдні. Слайд 11. Завдяки цьому рослинний та тваринний світ тут значно багатший. У цьому океані росте понад 380 видів водоростей, живуть велетенські краби, морські черепахи, змії та котики. Не рідкістю є тюлені і кити.
   Слайд 12. Тваринний світ налічує близько 100 тисяч видів. У водах океану відомо понад 2000 видів риб. Це тунець, скумбрія, акули, тріска, кета, камбала, палтус тощо. Налічується більш як 6000 видів молюсків: мідії,
устриці, кальмари, восьминоги. Слайд 13, 14.
   Другий за розміром океан – Атлантичний. Слайд 15. Він найтепліший і найсолоніший. В океані водиться скумбрія, тріска, сардина, меч-риба, багато китів.
   Слайд 16. Біля екватора, де найтепліше, росте багато водоростей, живуть акули, летючі риби, морські черепахи. У північній та південній частинах океану поширені кити, тюлені, морські котики.
   Слайд 17. Третій за розміром – Індійський океан. Найбагатший тваринний світ – на півночі океану, де відомі численні види риб: сардинела, тунець, скумбрія, летючі риби, багато акул, скатів, а біля берегів часто зустрічаються крокодили. У прибережних водах багато коралів, зустрічаються морські зірки, черепахи, кити, дельфіни. Слайд 18.
   Найменший з океанів планети – Північно-Льодовитий. Слайд 19. Його довго називали морем. А назвали льодовитим, тому що його більша частина розташована на крайній півночі Землі. Це найхолодніший океан, в якому життя бідне через суворі кліматичні умови. Там існують лише 150 видів риб. Водяться мойва, палтус, сиг. Це головна їжа для тюленів, моржів, білуг, білих ведмедів. На скелях чайки, гаги, топірці, баклани утворюють «пташині базари». Водиться найбільша медуза ціанея зі щупальцями до 20 метрів. Слайд 20, 21.
V. Фізкультхвилинка.
VI. Закріплення вивченого матеріалу
    1. Читання статей підручника
    2. Робота в зошитах
VII. Підсумок уроку
   1. Робота в групах
   Розгадати кросворд «Океан»

        1. Частини океану.  (Море)
        2. Другий за розміром материк (Африка)
        3. Південна і Північна. (Америка)
        4. На якому материку ми живемо? (Євразія)
        5. Другий за розміром океан. (Атлантичний)
VIII. Домашнє завдання.
    Опрацювання статті підручника.
    Підготувати повідомлення про океани.

    Скласти ребуси.

1 комментарий:

  1. JSTOR LTD - Company Profile and News | JT Hub
    JSTOR LTD 부천 출장안마 is a 통영 출장샵 Private Limited company, 충청북도 출장마사지 which engages in 동두천 출장샵 the provision of gaming equipment, equipment, and services, as well as Internet gambling, and 대전광역 출장샵 Internet

    ОтветитьУдалить